Het Koetshuis: een week na de sluiting

Dorpshuis Het Koetshuis zal zeker nog de gehele maand november gesloten blijven. Dat was de belangrijkste conclusie van het overleg tussen Dorpsbelangen en de gemeente Dronten gisterochtend. Gezien de vele berichten en speculaties hierover is het goed voor het overzicht om alles op een rij te zetten.

Voorjaar / zomer 2002. De gemeente Dronten heeft, op aangeven van betrokken partijen in Biddinghuizen, opdracht gegeven tot een forensisch accountantsonderzoek bij het dorpshuis. Er is dan al duidelijk geworden dat de financiële situatie van het Koetshuis niet goed is en met het onderzoek hoopt men een tijdige oplossing te bewerkstelligen.

23 oktober 2002. Op basis van de resultaten van het onderzoek, heeft het bestuur van de Algemene Vereniging voor Dorpsbelangen besloten het beheer van Het Koetshuis terug te geven aan de gemeente. In de loop van die week wordt duidelijk dat het financieel beheer in Het Koetshuis onvoldoende is geweest en dat er een schuld is aan de gemeente Dronten.

28 oktober 2002. Via Omroep Flevoland, Dagblad Flevoland, BHZ-Net en Dronter Nieuwsweek wordt bekend gemaakt aan de bewoners van Biddinghuizen dat er financiële problemen zijn in het dorpshuis. De beheerscommissie zou al opgestapt zijn; Dorpsbelangen zelf beraadt zich op toekomstige stappen. Meteen wordt al duidelijk dat niet vaststaat of Het Koetshuis de deuren geopend kan houden tot er een oplossing is gevonden. Het salaris van de beroepskrachten kan niet meer worden betaald. De gemeente heeft op basis van het gehouden onderzoek besloten de subsidie aan Biddinghuizen voor het laatste kwartaal niet te verhogen. Met deze subsidie zou het dorpshuis gered kunnen zijn, maar de gemeente wil eerst orde op zaken stellen. Met de dichte geldkraan, lijkt sluiting van het pand onoverkomelijk.



29 oktober 2002. Omroep Flevoland meldt dat er mogelijk sprake is van fraude bij de zaak ‘Het Koetshuis’, waardoor er, volgens wethouder Braaksma, mogelijk een justitieel onderzoek zal volgen. Later worden de geluiden over fraude ontkracht. het zou slechts gaan om een schuld, waarvan het bedrag tussen de 20 en 75.000 euro zou liggen.

1 november 2002. De knoop is doorgehakt. Vanaf zondag 3 november zal Dorpsbelangen de deuren van Het Koetshuis sluiten. De gemeente is definitief niet bereid de vereiste subsidie te verstrekken. Aanvankelijk lijkt het te gaan om de groepen die gebruik maken van de bardiensten van Het Koetshuis en dat de sportverenigingen, die gebruik maken van de zaal die wordt beheerd door Optisport, het slechts moeten stellen zonder bar. Later die dag blijkt dat ook de sportverenigingen geen gebruik meer kunnen maken van het gebouw totdat er orde op zaken is gesteld. ’s Avonds hangt er dan ook een treurige sfeer in de zalen van Het Koetshuis.

3 november 2002. Om 18.00 uur worden de deuren van Het Koetshuis gesloten tot er een oplossing is gevonden. Het grootste deel van de inwoners van Biddinghuizen maakt gebruik van het dorpshuis en is daarmee direct geraakt door de maatregelen. De eerste acties op zoek naar onderdak vanuit de verenigingen worden gestart. Dartclub HEDI-Darts heeft al een alternatief een paar uur na de sluiting.

4 november 2002. Sportverenigingen die gebruik maken van Het Koetshuis bundelen de krachten en gaan gezamenlijk in overleg met de gemeente. BAS Omni, tot voor kort alleen op papier de overkoepelende organisatie, wordt nieuw leven ingeblazen en treedt op als tussenpersoon en belangenbehartiger voor de sportclubs.

5 november 2002. Behalve via actief zoeken en onderhandelen, worden de acties van gebruikers van Het Koetshuis nu ook zichtbaar in het dorp zelf. BAS Basketbal hing een spandoek op bij het gebouw. Later die week werden er nog eens vijf spandoeken opgehangen in het dorp, waaruit de onvrede over de sluiting van het pand duidelijk naar voren kwam.



6 november 2002. Voorzitter Wim Kroes van Dorpsbelangen verklaart dat op vrijdag 15 november het Koetshuis weer geopend moet zijn. Dit zou bereikt moeten worden door kwijtschelding van de schulden door de gemeente.

9 november 2002. Het bestuur van de Algemene Vereniging voor Dorpsbelangen voert overleg met wethouder Bauke Braaksma van de gemeente Dronten. Dorpsbelangen geeft hierin aan dat een door- of herstart mogelijk is, als de subsidie voor het 4e kwartaal beschikbaar wordt gesteld. Wegens gebrek aan financiële verantwoording over de achterliggende periode wil de wethouder hier niet toe overgaan. Dorpsbelangen zal op 27 november een algemene ledenvergadering uitschrijven, waarin de kwestie wordt toegelicht en waarin de leden wordt gevraagd ‘hoe nu verder’ te gaan. Tegen die tijd zal de gemeente de contouren van een nieuwe beheersstructuur op papier hebben. Zoals het nu lijkt, zal tot die tijd, dus de gehele maand november, het Koetshuis de deuren gesloten houden.

Redactie BHZ-Net